Speltherapie, kindertherapeutische praktijk, systemisch werk en Opvoedopstellingen
  • Thuis
  • Atelierhuis
  • Aanbod
  • Atelier
  • Contact



​Systemisch werk Opvoedopstellingen

Systemisch Werk - Opvoedopstellingen

Niemand staat op zichzelf. Iedereen maakt onderdeel uit van een systeem; het gezin, een organisatie, school, etc. Vooral de familiesystemen van onze vader en moeder en de verbinding van deze twee hebben vaak een grote rol op ons functioneren. Eveneens bepalen ze mede de manier waarop we onze eigen kinderen opvoeden. De personen die deel uitmaken van dit familiesysteem beïnvloeden elkaar continu, bewust en onbewust. Systemisch werk heeft tot doel deze beïnvloeding en de patronen die daarbij horen zichtbaar te maken. De werkelijkheid zien zoals die is, dat geeft verandering. 
Atelierhuis maakt o.a. gebruik van de methoden; 
  • ‘Een taal erbij’ richt zich op het visualiseren van de interne en externe werkelijkheid van de ouder/volwassene m.b.v. playmobile poppetjes. Het probleem van de ouder/volwassene wordt verbeeld en de innerlijke dialoog wordt zichtbaar gemaakt en gestimuleerd. Relaties in het heden kunnen bekeken worden door de beleving van de ouder/volwassene concreet op tafel te zetten. Tegelijkertijd wordt het verleden erbij geplaatst, vanwege de onontkoombare verbondenheid tussen het hier en nu en de geschiedenis. ”Een taal erbij” is inzichtgevend en verhelderend. Het structureert de soms verwarrende werkelijkheid van een ouder en werkt als zodanig ook ordenend voor de coach.Door de sterke identificatie van de ouder met het materiaal komt hij dicht bij zijn gevoel en kan hij erkenning krijgen voor zijn leed; niet alleen met woorden maar ook door er samen naar te kijken. De meerwaarde hiervan is dat het beeld langer op het netvlies blijft hangen, dat coach en ouder zich samen kunnen buigen over wat er te zien valt en dat opstellingen die de ouder samen met de coach gemaakt heeft ook veranderd kunnen worden.
  • ‘Individuele opvoedopstellingen’ geven op diepere lagen informatie en inzichten over het gedrag van ouders en kinderen, de onderlinge relaties in het gezin en over andere opvoedkundige thema’s. Deze zeer krachtige methode heeft als doel dat ouders en kinderen zich in liefde VERbonden kunnen gaan voelen met elkaar en zij zich niet GEbonden hoeven voelen door misplaatste belasting. In een opvoedopstelling wordt individueel met één van de ouders gewerkt en vanuit het vraagstuk en de perceptie van de ouder. Het vraagstuk wordt door de ouder zelf ruimtelijk opgesteld met behulp van tapijttegels. Wanneer het kind bv. een behoorlijke rugzak heeft, kan er met de ouder gekeken worden naar wat deze kan doen voor zijn kind. Het doen van een opvoedopstelling zorgt voor een positieve doorbraak in de verhouding tussen ouder en kind. Wanneer in de opstelling de kern wordt geraakt, dan volgen vandaaruit ook de oplossingen. Soms ontstaat er een directe oplossing, soms is er een aanzet tot een innerlijke beweging. Deze oplossingen zijn van blijvende duur. Psychologische en gedragsmatige veranderingen zullen hierop beter beklijven en tot ontwikkeling komen.
    Ouders en kinderen van gebonden naar verbonden. Zie ook: www.opvoedopstellingen.nl 
Foto
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Thuis
  • Atelierhuis
  • Aanbod
  • Atelier
  • Contact